De eerste de blauwe staat bekent onder de naam Raritan en is een freelance locomotief gebaseerd op de 2-4-0 (1B) locomotieven van Baldwin zoals rond 1880 gebouwd. Dit is echt een beginnerslocomotief  uitgevoerd met een slipexcentriek. De bouwtijd van deze locomotief bedraagt naar schatting 1500-2000 uur verdeeld over 5 jaar.

De Heisler is gebaseerd op een 50 tons Heisler zoals deze rond 1900 werden gebouwd. Het model is gebouwd aan de hand van de tekeningen en beschrijvingen van Kozo Hiraoka. Na publicatie in Live Steam zijn deze ook in boekvorm uitgebracht. De Heisler werd veelal in de bosbouw in Amerika gebruikt. Hij heeft een 2-cylinder stoommachine in V-vorm met Stephenson schaarbeweging. De krachtoverbrenging naar de draaistellen vind plaats doormiddel van een cardanas met tandwiel overbrenging, overbrengingsverhouding 2:1, op de buitenste assen. De overige assen worden met koppelstangen aangedreven. De machine heeft een hoog aanzet koppel en kan in principe op zeer slecht gelegd tijdelijk spoor rijden. Deze locomotief heeft circa 2500-3000 uur bouwtijd gevraagd verdeeld over 10 jaar.

  De Climax is net als de Heisler primair bedoeld voor de Amerikaanse bosbouw. Het model is gebouwd aan de hand van de tekeningen en beschrijvingen van Kozo Hiraoka. Na publicatie in Live Steam zijn deze ook in boekvorm uitgebracht. Ook deze locomotief wordt aangedreven via een cardanas midden onder de locomotief. Hier worden alle assen aangedreven via speciale haakse tandwielen waarbij de assen elkaar kruisen. In het groot bedrijf gebeurde dit net zo,waarbij aangetekend moet worden dat de grote kegelwielen waren opgebouwd uit een op de as gemonteerde schijf met daarop 4 gietijzeren segmenten met tanden gemonteerd. Dit om vervanging in het bos mogelijk te maken. De totale overbrengingsverhouding is 2,25:1. De stoommachine heeft een Walschaert schaarbeweging. Van de tandwielen staat ook een foto op website. De bouwtijd van deze locomotief is naar schatting 2500-3000 uur verdeelt over 14 jaar.

De tandwielen op de foto zijn gemaakt op de manier zoals door Kozo Hiraoka in zijn boek "The Climax you can build" is beschreven.