Rijdag 7 augustus 2022

Kinderen aan het roer bij Stoomgroep Rading Spoor.
Vandaag zo. 7 Augustus een reguliere clubdag zoals elke 1e zondag van de maand. Nou regulier...
De kinderen maakten vandaag de dienst uit. Door de droogte konden de stomers de baan niet op vanwege brandgevaar en zo ontstond een heuze dieseldag.
Een aantal clubleden brachten hun elektrisch aangedreven diesellokjes mee, RS 1waarmee de kinderen ongestoord op spelenderwijs de dienst konden uit maken.<br>

Niet aan het roer..., maar met de kleine vingertjes aan de rijhendel of rijcontroler. Heel serieus en gecontroleerd gaat Eva (5 jaar) met haar lokje rollen... En iets harder. Ze rijd ineens heel ontspannen haar 1e rondje van de dag. Het is pas de 3e keer dat ze rijdt. Lotte ( 6 jaar ) bleek de aflosdienst te hebben.
Keurig in haar roze overall staat ze te wachten op Vera, want zij was in aantocht. Vera stopt netjes op het station ze praten wat en Lotte vervolgd de dienst. O nog even wachten want Fien, haar oudere zus, moest ook nog mee rijden. Ze vertrekken en Lotte gaat ook in kleermakerszit zitten, want dat deed Eva ook immers. Het zal waarschijnlijk horen bij deze trein... dat weet ik niet. (Redactioneel)

Ook Jess en Flore ( 8 en 3 jaar) maken hun trein klaar. De eerste keer, want deze komt net de avond ervoor van de werkbank. Vol enthousiasme staan ze te popelen om te gaan, maar eerst nog een heel verhaal.
Er moeten nog wagentjes bij en een aapje op geschilderd en een vlinder en een.... Vermoedelijk een dierentuintrein.... ook hoorden we dat papa de bouwer een 2e huif gaat maken zodat hij zelf niet voor aap rijd waarschijnlijk (redactioneel).
Het 3e lokje op de baan. Griezel genaamd. Deze is van Tim ( 11 jaar ). Het zal men niet verwonderen, maar ook hij stond te popelen om te gaan.
Helaas had de lok een storing. Maar dat kon gebeuren zei hij iet wat teleurgesteld.RS 6
Maar zoals het hoort, werd er onderling afgesproken om te wisselen. Zo kon toch iedereen rijden. Tja iets met samen delen en gunnen.... zoals het heurt...
Later op de dag kon hij toch nog even met zijn eigen lok rijden.

Tja en dan is het na 5 uur rijden voor allen een moment om te stoppen.
'Ah... nog een rondje?' Dat kun je op je klompen aanvoelen dat zijn er dus 2....
Ik ging even meerijden om het te beleven, maar het kletst onderweg heel wat af. Mooie rit door het bos en soms ook door de varens...

Maar een mooie dag.
Leuk om te zien dat fietsers ook langs kwamen. Jong gezin met een jongetje van 5 (?). Of hij ook even mee mocht. Papa zei, het is geen open dag hoor. Waarop een clublid zei kom maar hoor. O ja die moest nog even aan de machinist vragen of dat wel kon.... Ja hoor was het antwoord.
Heel netjes als gastheer ontving hij de reiziger. Daar gingen ze vanaf station Rading Spoor. Bij de draaischijf in het depot werd nog even een lokwissel gedaan. De 5 jarige reiziger vroeg duurt dat lang? Nee hoor zegt de machinist. Dat is maar even... 5 minuten ofzo.
Wat ben je nu aan het doen? vraagt de reiziger.
De verbindingstang aan het vast maken en dan gaan we verder...zegt de machinist en ijverig werkt hij verder.
De wat zenuwachtig wordende reiziger zei al, want ik moet terug naar mijn vader....
Zit je? zegt Tim. We gaan naar het station. En zo reden ze weg...

Ik krapte me even achter de oren. Zo mooi, zo echt, zo hun wereld... de jeugd heeft de toekomst! Dat blijkt maar weer...

RS 2RS 3

Foto's: diverse leden.

Tekst: Martijn van Eldik   

© 2023 Radingspoor